Економіка

У ЄС відклали голосування щодо імпорту української агропродукції – ЗМІ

У ЄС відклали голосування щодо імпорту української агропродукції - ЗМІ

У ЄС відклали голосування щодо імпорту української агропродукції – ЗМІ

25.03.2024 21:04

Укрінформ

Заплановане на понеділок голосування послів країн ЄС щодо правил імпорту української сільськогосподарської продукції відклали на середу, 27 березня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє австрійський радіомовник Ö1.

"Бельгійське головування (у Раді Євросоюзу – ред.), яке відповідає за пошук компромісів між країнами ЄС та знаходження більшості, перенесло голосування з сьогоднішнього дня на середу, щоб отримати більше часу для переговорів", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Польща та Франція незадоволені компромісом, який було досягнуто раніше переговірниками від Європарламенту та Ради ЄС, та вважають, що бар'єри для імпорту українського продовольства не є достатньо високими. В останні дні вони "зуміли залучити на свій бік інші країни", зокрема, Угорщину, Словенію, Румунію, Австрію та Італію. "Це означає, що ці країни на сьогодні не підтримають домовленість в її нинішньому вигляді", – йдеться у матеріалі.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої домовленості про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах російської війни. Згідно з нею, тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільгосппродукції до ЄС буде продовжено ще на один рік – до 5 червня 2025 року.

Водночас Європейська комісія "може вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вважатиме необхідними, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС".

Рекомендуем посмотреть:  Повністю заблокувати кордон з Україною 20 лютого планують польські фермери

За чинним регламентом, "екстрене гальмування" може застосовуватися "для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме – птиці, яєць та цукру". Депутати Європарламенту домоглися розширення цього списку, включивши до нього овес, кукурудзу, крупи та мед. Вони також добилися від ЄК твердих зобов'язань щодо заходів у разі різкого зростання імпорту пшениці з України. Якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги за два попередні роки, тарифи будуть знову запроваджені.

Фото: Shutterstock/AURA88

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close