Економіка

Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону – Шмигаль

Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону - Шмигаль

Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону – Шмигаль

23.02.2024 18:59

Укрінформ

Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону – «План взаємопорозуміння». Він складається з п’яти кроків.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Перший крок – Україна погоджується на обмеження, які запропонувала Єврокомісія щодо українського аграрного експорту. Шмигаль уточнив, що це автоматичні захисні заходи, які були представлені в межах рішення Єврокомісії з пропозицією продовжити безмитну торгівлю Європейського Союзу та України. Ідеться, зокрема, про обмеження на м’ясо птиці, яйця, цукор.

«Україна погоджується з пропозицією експортувати до ЄС ці товари без квот та мит в об’ємах не більше, ніж були в середньому у 2022 та 2023 роках. Якщо експортуватиме більше, то повертаються обмеження. Ми також готові продовжувати механізм верифікації експорту зерна, кукурудзи, соняшника та ріпаку. Тобто, без дозволу Польщі ці чотири групи товарів не потраплять на польський ринок», – підкреслив глава українського уряду.

Другий крок – Україна направляє звернення до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг, тобто аналіз кластерів 4 і 5, до яких входить аграрна політика та транспорт. За словами Прем’єр-міністра України, це потрібно для того, аби зняти маніпуляції щодо якості української аграрної продукції, а також щодо того, чи відповідає підтримка українських аграріїв стандартам Світової організації торгівлі.

«Водночас принципова позиція України – це повна лібералізація торгівлі з ЄС. Це продовження «економічного безвізу». Питання торгівлі України та ЄС буде вирішуватися саме з ЄС, а не на рівні окремих країн», – додав Шмигаль.

Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону - Шмигаль

Третій крок – Україна пропонує польському уряду ухвалити спільне звернення до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт в Євросоюз. «За 11 місяців 2023 року Росія продала в Європу агропродукції та продуктів харчування на 2,5 млрд євро. 5,1 млн тонн продовольства. За весь 2022 рік – 4,9 млн тонн. Російський експорт продовольства в ЄС зростає під час війни! Це треба зупинити! Україна та Польща точно можуть замістити цю продукцію», – наголосив очільник уряду України.

Рекомендуем посмотреть:  Кордон з Румунією: через пункт пропуску «Порубне» повністю розблокований рух вантажівок

Він звернувся до Єврокомісії ще з двома пропозиціями: розглянути додаткові обмеження та посилений моніторинг на аграрний імпорт третіх країн до ЄС, як це зараз відбувається з Україною; запустити спільний контроль на кордоні України та країн Євросоюзу, а також розширити пілотний проєкт щодо обміну митною інформацією.

Четвертий крок – Україна пропонує створити «Тристоронній штаб: Україна, Польща, Європейська комісія» під співголовуванням аграрних міністрів України, Польщі та представника Єврокомісії. «До роботи цього штабу також долучимо українські та польські аграрні асоціації. Ми маємо працювати цілодобово, аби оперативно вирішувати всі непорозуміння», – зауважив Шмигаль.

П‘ятий крок – припинення блокади кордону.

«Блокада кордону з боку Польщі вже давно вийшла за межі блокади зерна. Сьогодні ця блокада загрожує національній безпеці України», – наголосив Прем‘єр-міністр України.

Він подякував польському уряду за чітку позицію щодо пропуску через кордон боєприпасів, військового обладнання, гуманітарної допомоги, медичних засобів. На думку Шмигаля, такий підхід має бути поширено на критично необхідне Україні пальне.

Глава українського уряду привітав ініціативу Прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска внести до переліку об’єктів критичної інфраструктури прикордонні пункти пропуску з Україною та відповідні ділянки залізниці.

Своєю чергою він поінформував, що український уряд також ухвалив відповідні рішення щодо визнання прикордонних пунктів пропуску із західними сусідами критичною інфраструктурою.

«Одночасно ми розраховуємо, що спільний Тристоронній штаб знайде рішення щодо безперешкодного пропуску інших груп товарів. Адже сьогодні на кордоні з обох сторін стоять понад 9 тисяч вантажівок. Тристоронній штаб має працювати цілодобово, і питання блокування кордону має бути вирішено значно раніше, ніж 28 березня – дати, коли мало б відбутись спільне засідання урядів України та Польщі. В іншому випадку Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску», – резюмував Прем‘єр-міністр України.

Рекомендуем посмотреть:  Нацбанк за тиждень продав на міжбанку $156,8 мільйона

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог.

Водночас глава польського уряду Дональд Туск заявив, що зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві, а до цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

23 лютого представники Кабінету міністрів України прибули на кордон із Польщею для врегулювання питання блокади, а польські урядовці – ні. Зустріч не відбулася.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту польських аграріїв на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Польські фермери, блокуючи дороги для руху вантажівок, протестують проти, як вони стверджують, надмірного імпорту українських продуктів на польський ринок.

Тією чи іншою мірою блокада польсько-українського кордону, з невеликими перервами, триває від початку листопада минулого року. У ній брали участь, крім фермерів, також перевізники.

Фото: Денис Шмигаль, Телеграм

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close