Новини Києва

У Львовi завершили всеукраїнський конкурс меморiалу героїв — Будівельний портал ПрофіДОМ

У Львовi завершили всеукраїнський конкурс меморiалу героїв — Будівельний портал ПрофіДОМ

У Львовi завершився архiтектурний конкурс на меморiальний комплекс вiйськових поховань Героїв України на вул. Мечникова, який тривав три мiсяцi. Окрiм зони поховань тут планують облаштувати меморiальний сквер, музей, монумент невiдомому солдату, каплицю та колумбарiй.

Переможцями конкурсу стала команда архiтекторiв з Хмельницького – Вiктор Голубєв та Дмитро Райфшнайдер. Їх проєкт – це концепцiя. Її ще будуть доопрацьовувати з членами дорадчої ради, до якої входять вiйськовi, родини загиблих та представники духовенства i з якими напередоднi зустрiчались архiтектори.
За проєктом намогильнi споруди на цвинтарi пропонують виконати з бiлого архiтектурного бетону iз вкрапленнями натурального каменю (“терраццо”). На надгробному каменi буде мiсце для фотографiї та iменi з роками життя полеглого. Разом iз надгробним каменем буде мiсце для розмiщення квiтiв та лампадок. Також збоку бiля могил облаштують невеличкi мiсця для сидiння унiфiкованого дизайну.
Важливою частиною зони поховань стане колумбарiй – мiсце для захоронення урн iз прахом, куди можна буде спуститися як сходами, так i пандусом.
“На переднiй частинi комплексу бiля вул. Мечникова пропонуємо облаштувати площу iз монументом невiдомому воїну. Концепцiя нової площi полягає у змiненнi осi мiста на вiсь iсторичну. Ця вiсь направлена на пiвнiчний схiд та схiд в усереднену точку, що поєднує координати боїв за Київ, Харкiв, Донецьк, Авдiївку, Дебальцеве, Iловайськ, Херсон та основний напрямок оборони України. Таке змiщення осi повинне привернути увагу до географiчної єдностi України та контрастувати зi структурою мiста, врiзаючись у неї,” – говорить автор проєкту Дмитро Райфшнайдер.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, сiчення граней Монументу невiдомому воїну нагадуватиме щит. Монумент може мати багато символiчних прочитувань, але основне – це зеленi шляхи, що в перспективi йдуть до неба. А зелень на щитi символiзуватиме цвiт нацiї, який пiшов захищати державу.
Також на площi розташують плиту, на якiй зобразять графiчнi знаки бригад i пiдроздiлiв, герої яких воювали за Україну. Тут же буде i мiсце покладання квiтiв.
В кiнцi “марсового поля” залишать хрест на честь Української галицької армiї, який завершує центральну вiсь всього комплексу. Бiля хреста буде розмiщена молитовна споруда.
Переможцiв фахове журi обирало серед 27 поданих конкурсних робiт. В журi працювало 9 людей з рiзних середовищ: меморiалiзацiї, представники органiв мiсцевого самоврядування, обласної адмiнiстрацiї, спiлки архiтекторiв, практикуючi архiтектори та професори. В процесi виникало багато дискусiй, проте результати конкурсу журi затвердило одноголосно.
“Ми обрали проєкт, де в центрi є поховання героїв – це основний елемент, який нiщо не може затьмарити. З точки зору самих поховань, надмогильних споруд – тут все дотримано досить коректно. Є козацький хрест, є альтернативна версiя цього поховання для нехристиян, є можливiсть дiстатися до будь-якого мiсця поховання на крiслi колiсному. Мабуть, з точки зору вирiшення самої зони поховань це найбiльш коректний з усiх поданих. Ми розумiємо всю вiдповiдальнiсть та чутливiсть теми. Водночас ми говоримо не про обраний проєкт, який один в один буде реалiзовуватись. Журi обрали архiтекторiв, з якими будемо працювати. Багато iдей, озвучених на зустрiчах з дорадчою радою, з родинами та органiзацiями, будемо враховувати. Ми маємо вийти на найкращий результат, який буде влаштовувати всiх”, – розповiв Антон Коломєйцев, головний архiтектор Львова.
Ранiше автори iдеї презентували вже свiй проєкт дорадчiй радi, куди входять представники Мiнiстерства оборони та рiзних бригад Збройних сил України, родини загиблих героїв, представники громадськостi та духовенства.
“Українська вiйськова меморiалiстика – це те, що ми повиннi створити сьогоднi з нуля, тому що її немає, а те, що було, не є прикладним. Тому Львiв у цьому планi є першопрохiдцем, i важливо правильно як з функцiональної, так i з естетичної точки зору побудувати цей проєкт, щоб вiн був гiдним заплаченої цiни всiма загиблими, якi там похованi. Ми сьогоднi побачили хороший проєкт, але його ще треба доповнити, i ми максимально готовi до цього долучитися”, – розповiв Тарас Iщик, вiйськовослужбовець 103-ї окремої бригади територiальної оборони.
Представники родин загиблих схвально вiдгукнулися про презентований проєкт, лише попросили вiдзначити на меморiалi iмена зниклих безвiсти захисникiв, щоб їхнi родини також мали де вшанувати рiдних.
“Ми з бiльшiстю родин на цей проєкт чекаємо вже з 2014-2015 рр., але коли почалася повномасштабна вiйна i вiдкрилося нове поле, ми всi розумiли, що воно буде серцем нашого Львова. Сьогоднiшнi враження: мiсто нас почуло, мiсто врахувало i архiтектори врахували всi нашi побажання до маленьких дрiбниць. Щемливо дуже, тому що насправдi проєкт просто в саме серце”, – сказала Гелена Бiлик, представниця Громадської органiзацiї “Родин полеглих героїв Львiвщини”.
“Перше враження надзвичайно позитивне. Звичайно, я розумiю, що це загальна арка, ще буде дуже багато уточнюючих елементiв i на команду чекає велика робота. Але якби я мала собi уявити поле почесних поховань, то те, що я побачила сьогоднi, є дуже близьким до мого бачення”, – додала Веронiка Карачевська, сестра загиблого захисника Миколи Забавчука.
На обговорення проєкту з представниками родин долучився i мiський голова Львова Андрiй Садовий.
“Чи не щодня з рiзними мiжнародними делегацiями буваю на цвинтарi. I ми не просто кладемо квiти спереду, а проходимо алеєю через усi поховання. За цей час у людей всерединi все перевертається i вони починають зовсiм по-iншому усвiдомлювати цю реальнiсть. Цей досвiд дає можливiсть iноземцям побачити зблизька могили, фото наших героїв та усвiдомити жертву українцiв у цiй боротьбi. Тож це сакральне мiсце для кожного львiв’янина i для кожного українця”, – зазначив Андрiй Садовий.
Додатковi рекомендацiї командi переможцiв дало i журi конкурсу. Серед iншого радять додати озеленення, яке закриє мiськi будинки з пiвнiчного боку меморiалу.
Друге мiсце у конкурсi посiв колектив у складi: Андрiй Лесюк, Михайло Когут, Катерина Iващук, Ярослав Iваськiв, Єгор Перепелюк та Iгор Когут (Львiв).
А на третьому мiсцi проєкт авторського колективу у складi: Денис Козак, Анна Помазанна, Христина Муха, Артем Тютюнник, Сiмоне де Якобiс та Малгожата Куцевич.
До слова, ранiше Дмитро Райфшнайдер з командою перемiг у конкурсi щодо зведення церемонiальної будiвлi на Янiвському цвинтарi.

Рекомендуем посмотреть:  Дві ракети в одне місце з різницею в хвилини: експерт розкрив геноцидну тактику росіян

Прочитано 29 разів

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close