Економіка

Запорізька АЕС вперше з 2022 року перевела усі реактори в «холодний зупин» – МАГАТЕ

Запорізька АЕС вперше з 2022 року перевела усі реактори в «холодний зупин» - МАГАТЕ

Запорізька АЕС вперше з 2022 року перевела усі реактори в «холодний зупин» – МАГАТЕ

13.04.2024 21:36

Укрінформ

На Запорізькій АЕС вперше із кінця 2022 року усі шість реакторів перевели у режим «холодний зупин». Четвертий блок станції перевели у цей режим вранці суботи.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Маріано Гроссі.

«Рішення про холодну зупинку всіх шести блоків позитивне саме по собі, оскільки охолодження реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії. Але воно не вирішує фундаментальної проблеми нещодавнього різкого погіршення ситуації на станції. Поза сумнівами, ядерна безпека на цьому великому ядерному об’єкті залишається дуже нестабільною», – сказав Гроссі.

Вранці п’ятниці станція почала перехід четвертого енергоблоку із гарячої зупинки на холодну, процес переведення завершився сьогодні о 07:30.

При «холодному зупині», якщо відведення тепла із будь-якої причини переривається, є додатковий запас реагування – кілька днів, перш ніж охолодження ядерного палива у реакторі може бути порушене. Окрім цього, реактор потребує менше води для охолодження, аніж під час гарячої зупинки, яка стала більш складною після руйнування дамби Каховської ГЕС у минулому році.

Як повідомляв Укрінформ, 7 квітня на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які уразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

Рекомендуем посмотреть:  Укренерго на півдні відновило частину обладнання підстанції

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close