Економіка

Гендиректор Укргідроенерго – про стан ДніпроГЕС: Не можемо говорити, що станцію втрачено

Гендиректор Укргідроенерго - про стан ДніпроГЕС: Не можемо говорити, що станцію втрачено

Гендиректор Укргідроенерго – про стан ДніпроГЕС: Не можемо говорити, що станцію втрачено

22.03.2024 21:26

Укрінформ

До проведення аналізу наслідків російського ракетного удару по ДніпроГЕС передчасно говорити про втрату цього обʼєкта української енергетики.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота, передає Укрінформ.

"Ми не можемо це говорити (що втрачено обʼєкт в цілому – ред.), тому що втрачено саму будівлю – верхню частину. Але станція 35 метрів глибини вниз, де є різні поверхи, нам треба зробити аналіз цієї частини. Верхню частину будови доведеться відновлювати повністю. Що стосується обладнання, ми не можемо потрапити на нижні відмітки станції, тому що верхня відмітка повністю завалена. Як тільки ми все це демонтуємо, тоді ми зможемо зрозуміти, що відбулося – і що потрібно відновлювати, а що замовляти, виготовляти і постачати нове обладнання", – розповів Сирота.

За його словами, треба із застереженням сприймати коментарі стосовно того, чи підлягає відновленню станція й обладнання.

"Будь-які наслідки будь-якої аварії підлягають відновленню. Питання в часі та в тому, скільки це буде коштувати. На сьогоднішній день ми не зможемо дати такої оцінки, тому що пів машинного залу порушено, знесено дах, стіни, в машинний зал прилетіло багато ракет. Тому добратися до цього обладнання і проаналізувати будівельну частину і частину обладнання ще неможливо. Потрібен деякий час, мінімум два-три дні, щоб ми могли зробити попередні візуальні обстеження і зробити аналіз – що ж буде потрібно буде робити з відновленням і яке обладнання ми втратили. Яке обладнання підлягає відновленню капітальному ремонту, а яке підлягає заміні. І тільки після цього ми зможемо дати оцінку наслідкам цієї ракетної агресії", – зазначив гендиректор Укргідроенерго.

Рекомендуем посмотреть:  Переговори Туска з фермерами завершилися без домовленостей

Також він наголосив, що наразі немає ризику прориву дамби Дніпровської ГЕС.

"Візуальні обстеження, які ми зробили одразу після цього удару – на сьогоднішній день прориву дамби ми не бачимо, таких наслідків немає. Тому ми хочемо всіх заспокоїти, прориву дамби немає, дамба звичайно дуже міцна і потрібно чимало ракет, щоб пробити її. Це питання не сьогоднішнього дня, і все залежить від того, які будуть дії агресора", – пояснив Сирота.

Він додав, що по обʼєктах ДніпроГЕС прилетіло більше 8 ракет, перші ракетні удари були нанесені о 4-й ранку, пожежа тривала понад 7 годин.

Як повідомляв Укрінформ, уранці 22 березня військові РФ завдали масованого ракетного удару по Запоріжжю. Зазнали пошкоджень та руйнувань об’єкти інфраструктури міста, зокрема Дніпровська ГЕС, приватні та багатоквартирні будинки, цивільні транспортні засоби.

Фото: Деніс Шмигаль, Телеграм

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close