Lifestyle

10 фільмів про серійних вбивць, заснованих на реальних подіях

Тед Банді, Ейлін Уорнос, Джеффрі Дамер – їхні історії не тільки хвилювали громадськість, а й стали натхненням для кінематографістів. Згадуємо трилери про серійні вбивці, засновані на реальних подіях!

«Монстр» (2003)

«Монстр»

Сюжет навіяний історією Ейлін Уорнос – другий в історії США жінки-маніяка: вона орудувала у Флориді наприкінці 80-х, вбивала і грабувала чоловіків (всього на її рахунку сім жертв), стверджуючи при цьому, що робила це заради самооборони.

9 жовтня 2002-го «ангела смерті» стратили – ввели смертельну ін’єкцію. У «Монстрі» роль Ейлін виконала Шарліз Терон, яка заради зйомок погладшала на 13 кілограмів і отримала за картину «Оскар». У центрі сюжету – її любов до дівчини на ім’я Селбі Уолл, заради якої вона і йде на заняття проституцією та вбивства.

Рейтинг IMDb: 7.3


«Спогади про вбивство» (2003)

«Воспоминания об убийстве» (2003)

Події розгортаються 1986-го у невеликому корейському місті Хвасон, в якому орудує невідомий серійний убивця: він убиває молодих жінок, ґвалтуючи їх перед смертю. За розслідування справи беруться детектив та його помічник, але вирахувати маніяка їм так і не вдасться.

Фільм заснований на реальних подіях і розповідає про перші відомі в Південній Кореї серійні вбивства, що відбулися в період між 1986 і 1991 роком. Розкрили справу, до речі, лише у 2019 році: вбивцею виявився чоловік на ім’я Лі Чхундже – зараз він відбуває довічний термін!

Рейтинг IMDb: 8.1


«Снігове місто» (2010)

«Снежный город»

«Місто» розповідає про найжорстокішого в історії Австралії серійного вбивцю Джона Бантінга, який керував злочинною бандою в місті Сноутаун (звідси й назва) і скоїв 11 вбивств: жертв він разом з учасниками банди вибирав з-поміж своїх друзів, знайомих і родичів і знущався з ними, використовуючи ножі, щипці, плоскогубці, електрошокери та соляну кислоту. На даний момент Бантінг відбуває 11 послідовних довічних строків позбавлення волі без права на дострокове визволення.
Рейтинг IMDb: 6.6


«Кат Дамер» (2002)

«Палач Дамер»

Джеремі Реннер (ти точно знаєш його за «Месниками») у ролі Джеффрі Дамера – «Мілоуцького монстра», жертвами якого стали 17 молодих хлопців і чоловіків у період між 1978 і 1991 роком: трупи жертв він ґвалтував і вживав у їжу. Суд засудив Джеффрі до 15 довічних термінів, але відбувати їх довго йому не довелося: 1994-го його вбили у в’язниці.

Рекомендуем посмотреть:  25 книжкових рекомендацій від Джеффа Безоса, Ілона Маска та Білла Гейтса

«Ката Дамер» – не так про кровожерливі вбивства Джеффрі, як про те, що призвело його до злочинів: це психологічна драма про природу людини і внутрішній світ одного з найстрашніших маніяків в історії США.
Рейтинг IMDb: 5.6


«Мій друг Дамер» (2017)

«Мой друг Дамер»

Ще один фільм про Джеффрі Дамера, якого цього разу грає Росс Лінч. Події розгортаються у його підліткові роки: Джеффрі важко переживає розлучення батьків, страждає від відсутності друзів та уваги.
Рейтинг IMDb: 6.2


«Зодіак» (2007)

«Зодиак»

Особу злочинця, який ховався під псевдонімом Зодіак, не встановлено досі! Так себе називав маніяк, який орудував у Північній Каліфорнії та Сан-Франциско наприкінці 60-х: сам він заявляв про 37 вбивств, але офіційно доведеними вважаються лише сім. Відмінною фішкою Зодіаку були листи та криптограми, які він особисто писав до місцевих газет, повідомляючи про злочини та звинувачуючи владу у бездіяльності.

Рейтинг IMDb: 7.7


«Гарний, поганий, злий» (2018)

«Красивый, плохой, злой»

Чарівний Зак Ефрон у ролі серійного вбивці, ґвалтівника, некрофіла та викрадача людей Теда Банді, який діяв у 70-х у різних штатах Америки. До страти на електричному стільці 24 січня 1989-го він зізнався у 30 вбивствах, але, за даними деяких джерел, кількість його жертв може перевищувати сотню людей!

Драматичний трилер Джо Берлінгера («Нафта», «Втрачений рай–3», «Під небом Африки») розповідає його історію на тлі стосунків Теда з його коханою Ліз, яка прожила з ним кілька років.
Рейтинг IMDb: 6.6


«Мовчання ягнят» (1990)

«Молчание ягнят» (1990)

Так, у центі сюжету вигадані серійні вбивці Ганнібал Лектер та Буффало Білл, але образ останнього – збиральний. Він створювався на основі трьох реальних убивць: Теда Банді, Еді Гіна та Гері Хейдніка. Перший, як і Буффало Білл, заманював жертв у машину під різними приводами, другий зберігав останки жертв будинку і робив з жіночої шкіри одяг, третій – викрадав дівчат і тримав їх у глибокій ямі вдома.

Рекомендуем посмотреть:  Огляд стильного та розумного годинника Apple Watch 5

До речі, на «Оскарі» 1992-го «Мовчання ягнят» взяло одразу п’ять статуеток у головних номінаціях: «Найкращий фільм», «Найкраща чоловіча роль», «Найкраща жіноча роль», «Найкращий режисер», «Найкращий адаптований сценарій»!
Рейтинг IMDb: 8.6


«Карла» (2006)

«Карла»

Фільм із Мішею Коллінз розповідає про те, як Поль Бернардо та його дружина Карла Хомолка викрали, зґвалтували та вбили трьох молодих дівчат. Першою була рідна сестра Карли!

Трохи історичних фактів: на суді Хомолка заявила, що сама була жертвою насильства з боку чоловіка і брала участь у злочинах не з власної волі, тому їй пом’якшили вирок до 12 років ув’язнення (Поль Бернардо досі відбуває довічне) і вже 2005-го вона була звільнена, вийшла заміж та народила сина!
Рейтинг IMDb: 5.5


«Самотні серця» (2005)

«Одинокие сердца»

Історія двох детективів, які переслідують убивць Марту Бек і Раймона Мартінеза Фернандеза, відомих під загальною назвою «Самотні серця», які орудували в США наприкінці 40-х років і вбивали вдів (відомо як мінімум про 20 жертв). Злочинців стратили електричним стільцем 8 березня 1951-го.

Рейтинг IMDb: 6.4

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close