Сьогодні у Києві

Колишня Арка дружби народів втратила статус пам’ятки історії: деталі

Арка Свободи українського народу (колишня Арка дружби народів) втратила статус пам’ятки історії. Тож тепер немає перешкод для її демонтажу. 

Відповідний наказ оприлюднило Міністерство культури та інформаційної політики.

У наказі Мінкульту повідомили, що колишній об’єкт культурної спадщини — Арка дружби народів у Києві, встановлена у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. 

Як зазначалось у фаховому висновку Експертної комісії, цей монумент належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу. 

Незважаючи на перейменування об’єкта на Арку свободи українського народу, монумент все одно символізує радянські ідеологеми, тому становить загрозу національній безпеці України, зазначили в експертній комісії. 

У висновку також наголошувалось про те, що втілений у монументі міф про “возз’єднання” двох “братніх” народів, не відповідає історичним реаліям. А в умовах широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування “законності” путінських територіальних претензій. 

Колишня Арка дружби народів втратила статус пам’ятки історії: деталі

Нагадаємо, експертна комісія Українського інституту національної пам’яті заявила Арка дружби народів (перейменована на Арку Свободи українського народу) у Києві підлягає повному демонтажу. 

Проте у КМДА повідомили, що Арку Свободи українського народу (колишню Арку дружби народів) не будуть зносити. Адже Арка є пам’яткою історії місцевого значення.  

Джерело

Рекомендуем посмотреть:  У Києві відновлять озеро Синє та розчистять русло річки Либідь: що відомо
Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close