Новини Києва

Замінити треба 700 тисяч людей: ветеран АТО запропонував вирішення питання демобілізації

Дикий пропонує інший підхід, аби демобілізація була поетапною, а не масовою.

Замінити треба 700 тисяч людей: ветеран АТО запропонував вирішення питання демобілізаціїЄвген Дикий запропонував вирішення питання демобілізації військових / колаж УНІАН, фото 17-та окрема танкова Криворізька бригада ім. Костянтина Пестушка, скріншот

Якщо буде ухвалено варіант демобілізації через 1,5-2 роки служби, однією хвилею доведеться звільнити біля 700 тисяч людей. Замінити їх такою ж кількістью протягом місяця чи двох не вдасться. 

Таку думку висловив у коментарі “Громадському” військовий аналітик і науковець, колишній командир роти батальйону “Айдар” та ветеран АТО Євген Дикий. Водночас він каже, що проблему можна вирішити через поступову демобілізацію – обʼєктивним ветеран називає термін у 3 роки.

“Я б доповнив цю норму (про демобілізацію через 36 місяців) тим, що день на “нулі” рахується за 2 або навіть за 3. Тоді все стає на місця. Бо день служби в ремонтному батальйоні чи в логістиці — це теж важко, але абсолютно не те саме, що день в Авдіївці”, – наголосив він.

Відео дня

Це може вирішити проблему масової демобілізації, вважає Дикий. Зокрема, першими демобілізуватися будуть ті, хто воював на “нулі” найдовше. 

“Якщо ж ввести, що на “нулях” день за 2 чи за 3, то тоді “дембель” розтягується. Тоді ті, що найбільше відвоювали, будуть демобілізуватись першими, а потім другі, треті й далі по черзі. Тоді не буде однієї великої хвилі, а буде поступовий процес. Бо на “нулях” усі провели різний час. Технічно тут проблеми немає – зараз чітко йде облік, хто скільки днів провів саме в боях, а хто просто на службі. Хоч і важкій”, – констатував він.

Рекомендуем посмотреть:  Як правильно називати час в українській мові: лайфхак від Авраменка

Демобілізація військових: це варто знати

Оновлений урядовий законопроект про мобілізацію пропонує, що мобілізовані матимуть можливість звільнитися у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців.

Передбачається норма і для контрактників – вони зможуть демобілізуватися, якщо на момент, коли вони відслужать 3 роки, строк їхнього контракту вже добіжить кінця. Проте остаточне рішення з цього питання все ж буде ухвалювати Ставка верховного головнокомандувача. 

Командир 13-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії полковник Ігор Оболенський каже, що військовим на передовій потрібен перепочинок. Проте, за його словами, у найближчі місяці чекати демобілізації не варто. 

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close