Підготовка кондиціонера до зими: особливості — Будівельний портал ПрофіДОМ

Підготовка кондиціонера до зими: особливості — Будівельний портал ПрофіДОМ

Інформація щодо підготовки кондиціонера до настання зимових холодів потрібна власникам в більшості випадків у перший рік використання. Якщо вчасно не підготувати техніку до зимового періоду, кондиціонер може вийти з ладу, що призведе до великих витрат на ремонт.

Сезонне обслуговування кондиціонера необхідне у будь-якому випадку, оскільки:

  • витік холодоагенту в процесі експлуатації відбувається постійно, та без своєчасної заправки апарат перегрівається;
  • через сильне забруднення збільшується тривалість циклів роботи, підвищується енергоспоживання та знижується ефективність системи.

Деякі власники техніки, бажаючи заощадити, намагаються здійснити обслуговування самостійно. За відсутності необхідних знань та досвіду роботи з кліматичною технікою не виключено, що згодом кондиціонеру буде потрібен коштовний ремонт. Правильне рішення в обох випадках – звернутися до кваліфікованих фахівців, які мають необхідні знання, інструменти та розхідники.

Способи підготовки кондиціонера до зими

Залежно від моделі кондиціонера власник може:

  • законсервувати кліматичну техніку, відключивши її до весни;
  • експлуатувати без зимової перерви, перевівши в режим обігріву.

Консервація кондиціонера або підготовка до зимової експлуатації – платні послуги. Проте витрати на ремонт при самостійному обслуговуванні можуть перевищити витрати на оплату послуг професіонала.

Консервація кондиціонера на зиму

Виробники кліматичної техніки радять виконувати консервацію кондиціонерів на період зимових холодів. Кондиціонери можуть працювати в різних умовах, проте основними завданнями є охолодження повітря та підтримання комфортної температури.

Правильно виконана консервація дозволяє запобігти обмерзанню зовнішнього блоку та поломці техніки, тому краще довірити роботи фахівцям, які:

  • просушать внутрішній блок для усунення конденсату;
  • перекачають фреон у зовнішній блок для запобігання витоку та блокування працездатності системи;
  • очистять внутрішній блок від забруднень;
  • встановлять огорожу для зовнішнього блоку з метою захисту від механічних ушкоджень (бурульки, снігові замети, шматки льоду).

Для просушки внутрішнього блоку кондиціонера залежно від зовнішньої температури можна використовувати режим охолодження або режим обігріву. Якщо зовнішня температура вище +16 Цельсія – вмикається режим охолодження. При температурі нижче цього показника для просушки блоку вмикають режим обігріву.

Щоб запобігти пошкодженню системи через стрибки напруги, техніку повністю знеструмлюють. Ще одна причина знеструмлення систем кондиціювання – запобігання самовільним включенням та вимкненням.

Підготовка до експлуатації взимку

Кондиціонери можна експлуатувати взимку за температури не нижче –5°C. При більш низьких температурах може загуснути мастило на елементах пристрою, в результаті чого зросте навантаження на двигун. Через замерзання конденсату на зовнішньому теплообміннику зовнішній блок стане покриватися льодом, погіршиться теплообмінний процес, знизиться якість обігріву. Під час сильних морозів включати кондиціонер на обігрів категорично заборонено.

Для експлуатації пристрою взимку необхідно встановити спеціальний комплект, що адаптує систему для роботи при знижених температурах. Роботу слід довірити фахівцям, які підберуть необхідне обладнання та виконають монтаж. Фахівці рекомендують власникам попередньо визначитись, наскільки необхідний кондиціонер узимку, щоб уникнути зайвих витрат.

Професійна підготовка кондиціонера до зими – гарантія стабільної роботи кліматичного обладнання з настанням весни та заощадження коштів.

Источник

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close