Новини Києва

Як правильно називати час в українській мові: лайфхак від Авраменка

Не варто послуговуватися одним з прийменників, зазначив доцент.

Як правильно називати час в українській мові: лайфхак від АвраменкаМовознавець поділився лайфхаком щодо того, як називати правильно час в нашій мові / колаж УНІАН зі скріншоту й фото ua.depositphotos.com

Дуже легко навчитися називати час українською мовою правильно – найвідоміший вчитель України, автор підручників, заслужений працівник освіти нашої країни, доцент-мовознавець Олександр Авраменко поділився лайфхаком.

Під час називання часу потрібно уникати прийменника “без”, оскільки саме ним послуговуються у російській мові, розповів експерт в ефірі програми “Сніданок з 1+1”. Педагог підкреслив, що правильно говорити “двадцять до четвертої чи за двадцять четверта”, а “не без двадцяти чотири”.

“Ось вам лайфхак – якщо велика хвилинна стрілка у правій частині циферблата, то вживаємо прийменники “на” або ж “по”, а якщо в лівій – то “за” або “до”, – порадив експерт.

Відео дняЯк правильно називати час в українській мові: лайфхак від АвраменкаУчитель порадив, як правильно називати майбутній час в українській мові та минулий / скріншот

Українська мова має бути правильна – що ще вже радив Олександр Авраменко

Мовознавець говорив, як правильно рідною мовою будуть популярні російські фрази – “сгорать со стыда” й “будь он неладен”.

Експерт зазначав, що “згорати із сорому” та “будь він не ладний” – це кальки. Вчитель підкреслив, що правильно українською казати й писати “паленіти від сорому” й “хай йому грець”.

Джерело

Рекомендуем посмотреть:  "Я їв фастфуд та не займався спортом": 83-річний триатлоніст розповів, як змінив своє життя
Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close