Економіка

Сенат США може проголосувати за пакет допомоги Україні 7 лютого – Маркарова

Сенат США може проголосувати за пакет допомоги Україні 7 лютого - Маркарова

Сенат США може проголосувати за пакет допомоги Україні 7 лютого – Маркарова

05.02.2024 12:45

Укрінформ

Сенат США може 7 лютого проголосувати за законопроєкт про пакет міжнародної допомоги, у тому числі для України.

Про це написала у Фейсбуці посол України в США Оксана Маркарова, передає Укрінформ.

«Як і очікувалось, 4 лютого Комітет з асигнувань Сенату оприлюднив текст законопроєкту про пакет міжнародної допомоги США, у тому числі для України, та міграційну реформу, який є умовою підтримки республіканцями міжнародної допомоги США, у тому числі для України… Оприлюднення законопроєкту робить можливим анонсоване напередодні лідером демократів у Сенаті Ч. Шумером голосування 5 лютого за припинення дебатів по законодавчому інструменту (legislative vehicle) для пакета міжнародної допомоги та міграційної реформи, а 7 лютого – голосування вже за сам пакет», – зазначила Маркарова.

Посол України нагадала, що законопроєкт передбачає асигнування у розмірі $60 млрд у частині допомоги Україні, з яких оборонні видатки становлять 50,43 млрд дол. Зокрема, з цієї суми 48,4 млрд дол. призначені для Міністерства оборони США на подальшу підтримку України в її боротьбі з Росією до 31 грудня 2024 року включно.

На економічну/фінансову/цивільну та ядерну безпеку в законопроєкті передбачено 9,654 млрд доларів, включаючи 7,85 млрд доларів на пряму бюджетну підтримку України. Маркарова зауважила, що законопроєктом передбачено заборону на відшкодування пенсій за рахунок прямої бюджетної підтримки США. Ще 1,58 млрд доларів призначені на розбудову самодостатньої української економіки у пріоритетних секторах, як-от транспорт та енергетика, а також розвиток приватного сектору.

Рекомендуем посмотреть:  Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%

Маркарова подякувала Адміністрації Президента США та всім у Конгресі в обох партіях, хто підтримує Україну і розуміє важливість якнайшвидшого ухвалення рішення для України і для національної безпеки США.

«Попереду нас чекають дні дуже складних і дуже публічних дебатів навколо не України, а частини пакета, яка стосується міграційної політики США… Ми у посольстві України в США активно працюємо над просуванням допомоги», – запевнила вона.

Як повідомляв Укрінформ, американські сенатори в неділю оприлюднили деталі двопартійного законопроєкту на основі запиту президента США щодо виділення додаткового фінансування на потреби національної безпеки, в тому числі для України, Ізраїлю й південного кордону США.

У жовтні минулого року президент США Джо Байден вніс до Конгресу запит щодо виділення допомоги на суму понад $105 млрд. Відтоді впродовж тривалого періоду відбувалися переговори в Сенаті, зокрема, щодо проведення міграційної реформи та посилення кордону США, що мало розблокувати пакет зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Нова угода приблизно відповідає пропорціям, визначеним у запиті президента США.

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close