Як вибрати відрізний круг? — Будівельний портал ПрофіДОМ

Як вибрати відрізний круг? — Будівельний портал ПрофіДОМ

Відрізні круги — це видаткові робочі органи для КШМ (болгарки) або спеціального верстата, призначені для різання різноманітних матеріалів. Використовуються в різних галузях промисловості, а також у побуті під час виконання будівельних, монтажних та ремонтних робіт. Отримана за їхньою допомогою якість зрізу значно вище, ніж та, що забезпечують газові різаки.

Відрізні круги бувають плоскі та опуклі (чашкові). Перші застосовуються на рівних поверхнях та при роботі з довгомірами. Другі краще працюють там, де треба різати під кутом або у важкодоступних місцях. З їхньою допомогою вирізають пази складної форми. Диски обох типів, зроблені запатентованою технологією Cubitron II, можна купити в інтернет-магазині Inta.pro за посиланням https://inta.pro/ua/otreznye-krugi-diski.

Параметри відрізного диска

За діаметром відрізні круги для болгарок пропонуються в кількох типорозмірах

  1. 115 мм. Такі диски добре підходять для обрізання невеликих елементів конструкцій та роботи у важкодоступних місцях.
  2. 125 мм. Найпоширеніший розмір. Умовно вважається побутовим, але широко розповсюджений і на виробництві.
  3. 150 мм. Круги для болгарок середнього розміру. Проміжний варіант поміж побутовими та професійними моделями.
  4. 180 мм. Аналогічно попередньому пункту.
  5. 230 мм. Диски для ремонтно-будівельних робіт, призначені, зокрема, для різання цегли, каменю та бетону.

Більші круги розміром до 400 мм використовують на стаціонарних станках. Кожна болгарка розрахована на диск певного діаметру. Чи можна поставити інший? Малі КШМ з ріжучим оснащенням 115 – 125 мм працюють на значних кутових швидкостях. Великі з кругами 230 мм — на низьких. Отже, встановлення неналежного робочого органу стане причиною його неправильного використання.

Поставити трохи менший круг замість більшого можна, але дуже не бажано, бо буде незручно працювати. Особливо це дається взнаки під час значних об’ємів робіт. Міняти менший диск на більший заборонено, бо для цього доведеться знімати захисний щиток, а без нього працювати небезпечно.

Як вибрати відрізний круг? — Будівельний портал ПрофіДОМ

Внутрішній діаметр дисків стандартний і складає 13,20; 22,00; 22,23 або 32,00 мм. Найбільш вживані другий та третій. Товщина може бути різною — від 0,8 мм до 4,2 мм. Що цей параметр більший, то товстіші поверхні можна різати.

Тип абразиву

Використання дисків залежить від типу абразивного матеріалу. Серед найбільш поширених:

Карбід вольфраму. Твердосплавні круги призначені для дерева будь-яких порід, МДФ, пластика, ДСП, гіпсокартону. Аналоги на металі ріжуть дошки з гвіздками та тонкі металеві листи.

Карбід кремнію. Використовується для порівняно «м’яких» кам’яних матеріалів: шиферу, білої цегли тощо.

Кристалічний корунд, або електрокорунд. Це більш міцний абразив, ніж попередній. Такі диски потрібні для роботи з металом: трубами, профілями, сплавами кольорових металів, нержавіючою сталлю, в т. ч. високоміцною. Зерна самозагострюються, під час роботи на високих швидкостях бажано, щоб була бакелітова зв’язка.

Алмазна крихта. Нею ріжуть «тверді» кам’яні матеріали: елементи бруківки, червону цеглу, керамічну плитку, бетон, а також розрізають смуги під штроблення. Металеві диски з крихтою по краю можуть бути суцільні або сегментовані. Перші потребують охолодження, бо під час роботи занадто гріються.

Також у продажу є універсальні круги. Ними можна різати будь-які матеріали, навіть армований бетон. Але коштують вони помітно вище спеціалізованих, тому вигідні насамперед в тому разі, коли протягом зміни потрібно працювати з різними матеріалами.

Источник

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close