Економіка

На ЗАЕС спливає термін експлуатації палива в реакторах – Енергоатом попередив про загрозу

На ЗАЕС спливає термін експлуатації палива в реакторах - Енергоатом попередив про загрозу

На ЗАЕС спливає термін експлуатації палива в реакторах – Енергоатом попередив про загрозу

26.01.2024 16:25

Укрінформ

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції закінчується дозволений виробником термін перебування ядерного палива у реакторах, що може призвести до аварії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЕК "Енергоатом" у Телеграмі.

За словами в.о. голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Наголошується, що подальша експлуатація такого палива порушує умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки, та може призвести до руйнування цілісності паливних елементів і, як наслідок, до радіаційної аварії.

«Намагання загарбників почергово переводити енергоблоки ЗАЕС зі стану «холодний зупин» у «гарячий» ще більше розхитують ситуацію, не кажучи вже про відверте порушення умов ліцензій Держатомрегулювання на експлуатацію цих ядерних установок, тобто водночас і вимог українського та міжнародного законодавства», – наголосив Котін.

Як повідомлялося, ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території ЗАЕС військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал станції. Рішення МАГАТЕ про повернення ЗАЕС під контроль Енергоатома загарбники ігнорують.

За попередньою оцінкою, збитки від окупації Запорізької атомної електростанції росіянами становлять 30 млрд грн, недоотримана вигода Енергоатома – понад 167 млрд грн.

Рекомендуем посмотреть:  Кредитний ліміт від British International Investment з квітня стане доступним для українського бізнесу

Фото: Енергоатом

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close