Економіка

В Укргазвидобуванні викрили схему, що завдала понад 200 мільйонів збитків

В Укргазвидобуванні викрили схему, що завдала понад 200 мільйонів збитків

В Укргазвидобуванні викрили схему, що завдала понад 200 мільйонів збитків

11.03.2024 17:22

Укрінформ

НАБУ і САП викрили схему зловживань на суму 211 млн грн під час укладення та виконання договору з підвищення видобутку природного газу між АТ “Укргазвидобування” та приватною іноземною компанією, колишньому та чинному посадовцям повідомили про підозру.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

“Слідство встановило, що у 2019-2020 роках Укргазвидобування провело конкурс та уклало з компанією-переможницею договір про надання послуг з підвищення видобутку природного газу на родовищах товариства. За його умовами компанія мала здійснювати базовий та підвищений видобуток “блакитного палива”. При цьому вартість базового видобутку 1 куб. м газу мала бути в 3-4 рази нижчою за вартість підвищеного видобутку, а обсяг – фіксованим”, – ідеться у повідомленні.

Проте, посадові особи Укргазвидобування шляхом внесення змін до конкурсної документації знизили норму базового видобутку природного газу на 750 млн куб. м за 15 років потенційної дії договору.

Крім того, до договору додали умову, згідно з якою розрахунок помісячних показників базового видобутку протягом терміну дії договору мав спиратися на обсяги такого видобутку товариством протягом 2020 року, які посадові особи Укргазвидобування його працівникам заборонили підвищувати.

"Вказані протиправні дії призвели до необґрунтованого та штучного зростання частки газу підвищеного видобутку, за який Укргазвидобування мало розраховуватися за значно вищим тарифом", – зазначили в НАБУ.

Рекомендуем посмотреть:  Україна наступного тижня очікує транші від МВФ та Євросоюзу - Шмигаль

Таким чином, за період з жовтня 2020 року (коли родовища були передані в управління підряднику) до листопада 2023 Укргазвидобування було заподіяно збитків на суму 211 млн грн.

За “успішну” реалізацію проєкту відповідальний посадовець Укргазвидобування отримав премію у подвійному розмірі місячної заробітної плати.

Надалі, покинувши територію України після початку повномасштабного вторгнення РФ, він працевлаштувався керівником з розвитку бізнесу в компанію, яка перемогла у конкурсі.

Йому та одному з чинних посадовців товариства повідомили про підозру за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці викрили колишнього народного депутата та його спільників у незаконному привласненні і продажі 97 тисяч тонн конфіскованих державою нафтопродуктів.

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close