Економіка

Посли ЄС ухвалили продовження «торговельного безвізу» для України з уточненням

Посли ЄС ухвалили продовження «торговельного безвізу» для України з уточненням

Посли ЄС ухвалили продовження «торговельного безвізу» для України з уточненням

27.03.2024 19:16

Укрінформ

Постійні представники ЄС ухвалили сьогодні продовження дії так званих автономних заходів торгівлі (торговельного безвізу) для України на наступний рік з єдиним уточненням щодо умов застосування захисних обмежень.

Про це сьогодні кореспонденту Укрінформу повідомили в Бельгійському головуванні в ЄС.

«Посли щойно ухвалили новий компромісний текст, що був запропонований Головуванням. Цей компроміс залишається незмінним у порівнянні з текстом, що був ухвалений тиждень тому під час тристоронніх переговорів, з одним доповненням: визначений період (середнього обсягу торгівлі між ЄС і Україною – ред.) для активації захисного механізму буде розширений на друге півріччя 2021 року. Європейська комісія також дещо посилить формулювання у власній декларації», – повідомили у Бельгійському головуванні в ЄС.

Як зазначив представник бельгійського уряду, переговори, що відбулися сьогодні з пошуку цього дуже делікатного балансу між продовженням допомоги для України та захистом внутрішнього ринку ЄС, продемонстрували «відмінний дух компромісу» між країнами-членами ЄС.

Згідно з повідомленням, оскільки погоджений текст відрізняється від того, що був ухвалений разом із Європейським парламентом минулого тижня, Бельгійське головування ЄС буде знову виносити погоджений текст на додаткове ухвалення Європейським парламентом.

«Ми розуміємо, що зможемо дізнатися більше від Європарламенту після великодніх вихідних. При цьому ми переконані, що досягнутий компроміс є кроком у напрямку, що передбачений переговорним мандатом Європейського парламенту. Ця робота має просуватися дуже швидко, щоб ми отримали зелене світло від Європейського парламенту та забезпечили вчасне продовження дії автономних заходів торгівлі (з Україною) з 6 червня», – повідомили в Бельгійському головуванні в ЄС.

Рекомендуем посмотреть:  Президент підписав закон про реформу корпоративного управління у держкомпаніях

Як повідомлялося, 20 березня поточного року представники Європейського парламенту та Ради ЄС досягли попередньої домовленості про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах російської війни ще на рік, до 5 червня 2025 року, з одночасним запровадженням захисних заходів для імпорту певних видів продовольства з України. 

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close