Економіка

Конфіскація заморожених активів РФ була б законною – міжнародні експерти

Конфіскація заморожених активів РФ була б законною - міжнародні експерти

Конфіскація заморожених активів РФ була б законною – міжнародні експерти

22.02.2024 10:15

Укрінформ

Група міжнародних експертів у галузі права надіслала офіційним представникам країн "Групи семи" листа, в якому йдеться, що конфіскація заморожених російських активів, зокрема, коштів російського Центробанку, не суперечить міжнародному праву.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

Лист, який був розісланий країнам "Групи семи" та отриманий Bloomberg, підписаний десятьма експертами з міжнародного права та практиками з Бельгії, Франції, Німеччини, Японії, Нідерландів, Великої Британії та США.

"Ми дійшли висновку, що відповідно до міжнародного права було б законним для держав, які заморозили російські державні активи, вжити додаткових контрзаходів проти РФ, враховуючи порушення нею найважливіших норм міжнародного права, у формі передачі активів російської держави в якості компенсації збитків, завданих безпосередньо протиправними діями РФ", – зазначили експерти.

Оскільки вторгнення військ РФ в Україну триває, ця оцінка відображає ширшу готовність розглянути те, що раніше вважалося юридично сумнівним кроком щодо заморожених активів РФ, – зазначає видання.

У листі пропонується використовувати активи для компенсації збитків, які "виникли безпосередньо внаслідок незаконних дій РФ".

Під листом стоять підписи десяти експертів з міжнародного права з Бельгії, Сполученого Королівства, Німеччини, Нідерландів, США, Франції, Японії. Серед них – професор та колишній декан юридичного факультету Єльського університету Гарольд Хонджу Кох, а також адвокат та дипломат Філіп Зеліков з Інституту Гувера.

Рекомендуем посмотреть:  Укроборонпром співпрацюватиме з провідним німецьким виробником зброї

У своєму листі експерти з права рекомендують державам, які заморозили російські активи, передати їх міжнародному органу під їхньою юрисдикцією, який потім міг би виділити конфісковані активи для допомоги Україні у відновленні економіки.

Як повідомлялося, у січні під час виступу на ВЕФ у Давосі спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер заявила, що процес конфіскації російських активів вимагатиме колективного рішення усіх країн, які мають заморожені кошти РФ у своїх фінансових установах, та потребуватиме часу.

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close