Економіка

Президент підписав закон про реформу корпоративного управління у держкомпаніях

Президент підписав закон про реформу корпоративного управління у держкомпаніях

Президент підписав закон про реформу корпоративного управління у держкомпаніях

05.03.2024 20:12

Укрінформ

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава».

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Міністерстві економіки.

«Президент підписав закон, який визначає правила корпоративного управління державними підприємствами. Це дозволяє вивести корпоративну реформу на новий рівень і масштабувати роботу, яка триває уже 8 років. Це також важливий сигнал для інвесторів, який доводить, що Україна діятиме за зрозумілими для цивілізованого світу правилами», – зазначила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Закон передбачає, що уряд розробить Політику державної власності. Це стратегічний документ, який визначає, з якою метою держава володіє підприємствами, які компанії є стратегічними і їх важливо залишити у держвласності, а які – передати на приватизацію.

Для стратегічних компаній акціонер з Мінфіном встановлюватиме вимоги через листи-очікування з показниками рентабельності, ліквідності та платоспроможності.

Наглядові ради будуть вирішувати, як виконати ці показники. Крім того, наглядові ради зможуть призначати та звільняти керівників компанії. Створюється система внутрішнього контролю; замість ревізійних комісій будуть ефективні інструменти: комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит.

Уряд натомість має розробити та затвердити порядок оцінки діяльності наглядових рад та процедуру визначення винагород.

Також закон передбачає чіткий перелік підстав та процедуру звільнення членів наглядових рад.

Рекомендуем посмотреть:  Укренерго на півдні відновило частину обладнання підстанції

У Мінекономіки наголосили, що ухвалення закону є частиною євроінтеграційного процесу та програми з МВФ. Закон наближає Україну до стандартів ОЕСР та збалансовує їх з вимогами воєнного часу.

Як повідомлялось, Верховна Рада 22 лютого 2024 року проголосувала у другому читанні за законопроєкт щодо вдосконалення корпоративного управління у державних компаніях.

Фото: ОП

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close