Сьогодні у Києві

Скільки заробили українські театри у 2023 році — дослідження

Національний академічний театр опери та балету України ім. Т. Г. Шевченка отримав найбільший дохід за 2023 рік — культурна установа заробила 53,5 мільйонів гривень. 

Про це свідчить дослідження аналітичної компанії YouControl.Market.

Скільки грошей з держбюджету отримали театри у 2023 році

Всі національні театри отримують пряме фінансування з держбюджету — в 2023 році, за програмою “Фінансова підтримка національних театрів”, з бюджету країни виділили понад 1,3 млрд грн. 

За даною програмою фінансуються 8 театрів, найбільше коштів отримав Національний академічний театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка — понад 322 млн грн, найменше — Франківський драмтеатр — 44,7 млн грн.Скільки заробили українські театри у 2023 році — дослідженняБільшість отриманих від держави коштів, театри спрямовують на заробітну плату співробітників та сплату податків. 

Частина йде на сплату комунальних послуг і лише кілька відсотків на нове обладнання чи оновлення декорацій.

Театри, які перебувають у комунальній власності, фінансуються з місцевих бюджетів.

Для прикладу, в 2023 році Київський театр оперети отримав понад 89 млн грн з місцевого бюджету, а в ролі розпорядника — 148,6 млн грн. 

Київський театр опери та балету для дітей та юнацтва отримав понад 11 млн грн, а в ролі розпорядника державних коштів витратив 64,6 млн грн. Театр на Подолі — 34,2 млн грн, а Тернопільський обласний театр — 28,7 млн грн.

Рекомендуем посмотреть:  Київ увійшов у топ-30 столиць світу з найкращими показниками якості повітря

Прибутки театрів у 2023 році

Усі національні театри (за винятком Одеського оперного театру) у 2023 році заробили більше, ніж у 2021 році.

Найбільше доходів серед національних театрів за 2023 рік має Театр опери та балету імені Т. Г. Шевченка — 53,5 млн грн. Скільки заробили українські театри у 2023 році — дослідженняМайже 46 млн грн чистого доходу отримав ще один столичний театр — Театр Франка, до трійки рекордсменів увійшла і Львівська опера — 31,5 млн грн доходу.

Серед комунальних театрів відзначився Київський театр оперети — майже 157 млн грн чистого доходу.

Понад 70 млн грн заробив Київський театр опери та балету для дітей і юнацтва, ще понад 67 млн грн — столичний Молодий театр.Скільки заробили українські театри у 2023 році — дослідженняЯк зазначають у Національній спілці театральних діячів України (НСТДУ), що у 2023 році кількість глядачів однозначно збільшилася, оскільки театри призвичаїлися до нових умов, а глядачі потребують емоцій та вражень. 

Театри стали доступними раніше, ніж відновилася концертна діяльність естрадних виконавців, тож в цю паузу глядачі обрали театр і залишилися там. 

Скільки заробили українські артисти у 2023 році

Серед приватних компаній найбільші прибутки у 2023 році, понад 73 мільйони гривень, отримала Перша Концертна Агенція (ТОВ “ПКА ГРУП”), яка планує та організовує концерти і виступи артистів по всій території України та за кордоном.

Приріст чистого доходу відносно 2022 року склав 1620%.Скільки заробили українські театри у 2023 році — дослідженняДо списку успішних компаній увійшла також фірма ТОВ “ДИЗЕЛЬ ІВЕНТ” — майже 51 млн доходу. Компанія “Дизель Студіо” організовує концертну гумористичну програму “Дизель Шоу”, телевізійні продукти та телесеріали. 

Рекомендуем посмотреть:  Жорстоке поводження з тваринами: правоохоронці відкрили кримінальне провадження проти одного з притулків Київської області

У трійку потрапила і ТОВ “ВМФ ІВЕНТ ГРУП” — понад 40 млн грн.

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close