Економіка

Тривала блокада кордону вдарить по економіці України, Польщі та низки країн ЄС – Мінагрополітики

Тривала блокада кордону вдарить по економіці України, Польщі та низки країн ЄС - Мінагрополітики

Тривала блокада кордону вдарить по економіці України, Польщі та низки країн ЄС – Мінагрополітики

23.02.2024 14:05

Укрінформ

Блокування польсько-українського кордону – не економічне питання, а більше інтереси певних груп.

Як передає Укрінформ, про це сказав в ефірі Українського радіо перший заступник міністра аграрної політики України Тарас Висоцький.

"Весь цей період ми системно виступаємо за конструктивний діалог. Однозначно, в усіх вимірах є більше плюсів для України і Польщі в вільній торгівлі, у взаємній двосторонній торгівлі, співпраці, кооперації і реалізації спільних проєктів. І це показали попередні роки, коли це активно розвивалося і працювало. Щобільше, Україна з розумінням поставилася до прохань польської сторони в частині обмеження експорту зернових, пшениці, кукурудзи, соняшнику, ріпаку на польський ринок", – наголосив він.

За словами урядовця, після завершення дії обмеження Європейського Союзу в вересні 2023 року Україна ухвалила внутрішнє рішення щодо ліцензування експорту цих чотирьох культур до Польщі й в кінці грудня 2023 року продовжила це рішення на весь 2024 рік.

"Тому те, що говорять, що українське зерно заполонило польський ринок, не відповідає реальності. Жодна тонна туди не експортувалася в цей період. Ми бачимо по митниці, що з 1 січня поточного року також жодна тонна туди не експортувалася", – наголосив Висоцький.

Він сказав, що протести всередині Європи націлені на пом'якшення загальноєвропейських вимог зеленого курсу до фермерів і збільшення дотацій або не скорочення пільг. "Але це внутрішньоєвропейське питання, яке обговорюється і приймається в Брюсселі, до якого Україна наразі не має жодного відношення. Ми поки що не члени Європейського Союзу. Тому, знову ж, ми віримо, що, проговоривши на всіх рівнях, суспільство має зрозуміти, що, скоріш за все, є просто якась певна зацікавлена група, яка користується цим моментом", – підкреслив перший заступник міністра.

Рекомендуем посмотреть:  Через атаку 22 березня ДТЕК втратив 50% генеруючих потужностей - гендиректор Yasno

Висоцький відзначив, що наш експорт в Польщу становив 1 млрд 700 млн доларів в 2023 році, а експорт з Польщі до нас агропродукції 1 млрд 100 млн.

"Є ще інші види продукції, які торгуються, не тільки агро. Насамперед паливо та інша промислова чи хімічна продукція. Тому, однозначно, це є втрати. Втрати для двох бюджетів, втрати з точки зору робочих місць і втрати іншим конкурентам, тому що, знову ж, попит він стабільний, і в ньому є потреба людей", – зауважив він.

За словами урядовця, блокування впливає і на транзит до інших європейських країн.

"Однозначно, тому що Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Італія — дуже багато країн потребують української продукції. В них теж відбудовані процеси, які залежать від української продукції. І що важливо, це ж не відбулося за останні два роки. Український експорт в ЄС присутній уже десятиліттями… Тому тут ставиться під удар дуже багато секторів всередині ЄС, оскільки історично завжди мінімум одна третя українського аграрного експорту йшла в ЄС", – наголосив він.

Як повідомлялося, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту польських аграріїв на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Польські фермери, блокуючи дороги для руху вантажівок, протестують проти, як вони стверджують, надмірного імпорту українських продуктів на польський ринок.

Рекомендуем посмотреть:  Який чинник стимулює ріст курсу долара

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close