Економіка

Поза системою Prozorro здійснюється 75% закупівель на рівні військових частин – Міноборони

Поза системою Prozorro здійснюється 75% закупівель на рівні військових частин - Міноборони

Поза системою Prozorro здійснюється 75% закупівель на рівні військових частин – Міноборони

05.04.2024 22:24

Укрінформ

Майже 700 військових частин ЗСУ здійснюють закупівлі, при цьому 75% з них проводяться без застосування електронної системи Prozorro.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це повідомив керівник напрямку політики закупівель Офісу з підтримки змін у системі Міністерства оборони Євгеній Сільвестров під час Форуму військових закупівель.

«У системі ЗСУ є майже 700 військових частин, які здійснюють закупівлі. Якщо казати про загальний бюджет на минулий 2023 рік – це більше 400 млрд грн, які були виділені саме на децентралізованому рівні. Це колосальна сума. Якщо ми кажемо про субвенції, то в минулому році органи місцевого самоврядування передали 16 млрд грн субвенцій. Що цікаво, витрачено з них було 2/3, тобто майже 5 млрд перейшло на наступний рік. Тобто велика частина субвенцій, яка була передана, не була реалізована військовими частинами. Очікується, що в цьому році від повернення ПДФО буде мінімум 8 млрд грн переведено на військові частини. Очевидно і органи місцевого самоврядування також продовжать надавати допомогу військовим частинам у вигляді субвенцій, як вони робили і минулий рік», – розповів Сільвестров, додавши, що за прогнозами в поточному році коштів від субвенцій та ПДФО буде ще більше.

Водночас він зазначив, що аналіз усіх закупівель, які були викладені в Prozorro, засвідчив, що на ЗСУ припадає не більше 25% поданих заявок.

Рекомендуем посмотреть:  ЗАЕС опинилася на одній лінії живлення після артобстрілу з району станції - МАГАТЕ

«75% закупівель, які проводять в системі ЗСУ, це закупівлі, які проводять без застосування електронної системи Prozorrо. Вони проходять із застосуванням певних внутрішніх процедур. І військові частини укладають договори, виходячи зі свого розуміння того, як правильно і ефективно підібрати постачальника, провести моніторинг ринку, як оцінити пропозиції, їх ефективність, укласти договори і якось з цим працювати», – пояснив представник Офісу з підтримки змін у системі Міноборони.

Він зауважив, що проблема полягає у відсутності нормативних документів, які б регламентували закупівлі у військових частинах.

Також Сільвестров відзначив, що у військових частинах має бути професіонал-закупівельник та відповідна нормативна база, яка б дозволяла йому ефективно працювати.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві оборони створено новий структурний підрозділ – Департамент планування тилового забезпечення.

Джерело

Показати статті

Рекомендуємо:

Leave a Reply

Close